Pol-ár

Egy apolitikus politológus víziói, hogy valaki ne csak az érzelmekre hasson és megtudjuk, hogy mennyi is az ára egynapi politikának...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

HTML

Nagy mellénnyel, dérrel dúrral...

2010.05.17. 16:02 | Textrix | Szólj hozzá!

Úgy tűnik, hogy a demokráciának ez a válfaja melyet már az ókori görög filozófusok is megvetettek nálunk igazolta az egykori gondolatok helyességét. Platón úgy fogalmazott a demokráciát illetően, hogy olyan rendszer mely bár tetszetős, de a lényeget illetően mégsem jó uralmi forma. Egy tarkabarka ruhához hasonlítja a demokráciát, amely pont a lényeget takarja el.  Emiatt a végkifejlet egyfajta káosz, amikor megnő az igény és vágy egy erőskezű irányítóra, amely azonban már zsarnoksághoz vezet (persze bármelyik korábbi párt potenciális zsarnokjelölt hiszen mindannyian , ahogy leszögeztük végeredményben  monopol helyzetre törekednek). Platón végeredményben arra jutott, hogy a vezetésre alkalmas emberek nevelésével lehet elérni az ideális államot. Arisztotelész már a jó intézményekben és törvényekben bízott, de a demokráciát ő is elvette, mégpedig azért mert úgy vélte, hogy az csak a tömegek féktelen és korrupt hatalmát valósíthatja meg hosszú távon.

A mai magyar rendszert megvizsgálva arra a következtetésre juthatunk, hogy mindkét filozófusnak igaza volt. A demokrácia tiszta formája valóban káoszt teremt. Bizonyíték gyanánt elég arra utalni, hogy a tömegek felülnek akár az anyagi jellegű (lásd 2002-es választási kampányt) akár érzelmi jellegű (lásd 2010-es kampányt) ígéreteknek. Továbbá bár talán már kevésbé hangsúlyos módon – bár az korosztályfüggő, hogy mely részéből – az ismeretek többségét a médiákból nyerik az emberek. (Ezekből a hagyományosnak számító televízió, rádió, sajtó kiépítése, fenntartása tetemes költségekkel jár, ergo a média tulajdonosa komoly befolyással rendelkezik a pártok felett.). Pedig a képviselők  felülreprezentáltan nagy többsége felsőfokú végzettséggel bír azonban mégsem alkalmas a kormányzásra mert: ad1/ a legtöbben jogi ismeretekkel rendelkeznek, a többi tudomány elvétve jelentkezik csak márpedig a szakmai politizálás ezt megkívánná ad2/ cinikusan kormányoznak és viselkednek, figyelmen kívül hagyva azt a római régulát miszerint nem minden tisztességes ami szabad (lásd a képviselők költségtérítéséről szóló polémiát), illetve Vona Gábor viselkedését az alakuló gyűlésen vagy éppen Horn Gyula pökhendi válaszát a választási ígéretek betartásáról (lásd, az üzenetet és mentalitást, miszerint ha valamelyik törvény nem tetszik Neked azt játszd ki, illetve a hatalomért bármit megtehetsz elvet) ad3/ a felelőtlen kormányzás és korrupció egybefonódása (lásd pl a völgyhidak és alagutak illetve a négyes metro illetve BKV esetét) ad4/ a hatalmi ágak szétválasztása és a demokratikus felügyelet egyaránt csak papíron valósul meg ad5/ a jelenlegi rendszerbe bekerülni csak pénzzel vagy a média útján lehet viszont az utóbbi az átlagtól eltérő dolgokat tűzi műsorára ahonnan az átlagember informálódik, emiatt a szélsőségeseknek kedvez ad6/ visszatértünk a kiindulóponthoz miszerint az emberek miképp és mi alapján választanak pártot.

Az egész választás és választás utáni történések mind azt bizonyítják, hogy idehaza a demokráciának ez a változata valóban a látszatra épül és nincs mögöttes tartalma. A jelenlegi kormánypárt(ok) kampánya kimerült abban, hogy ők jobb választás az ellenfelet illetően. Az egykori kormánypárt megosztotta erőit és igyekezett összemosni két választási ellenfelet. A harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező párt szélsőjobbról támadt, érzelmeket korbácsolva, míg a negyedik párt azért kerülhetett be mert volt olyan választó akinek az addigi felhozatal nem volt rokonszenves (a környezetvédelmet ugyanis nálunk „mindenki” fontosnak tartja – de nem tesz senki érte semmit, ennél fogva ez csak kvázi trójai faló volt aminek mélyén teljesen más összefüggések rejlenek).

Tehát a Fidesz (és KDNP – kvázi ez a két párt egy, az alkotmány hibája, hogy egy ilyenfajta szimbiózis nem szúrja senki oldalát), nem a tehetségével nyert, hanem pont a vetélytárs tehetségtelensége miatt nyert. Ugyanis nálunk nem valamire szavaznak az emberek, hanem valami ellen szavaznak. Márpedig ha időre kell teljesíteni egy távot és a két versenyző közül az egyiket csak azért kiáltják ki győztesnek, mert ugyan időn kívül, de egyébként teljesítette a távot, míg a másik önhibájából bokatörést szenvedett akkor az az érzés uralkodik el az emberben, miszerint ez nem megérdemelt győzelem. Nincs mögötte munka, teljesítmény (bár hozzáteszem ez a kormányzásra közvetlenül nem igaz, csak a választási versenyre érvényes. Az más kérdés, hogy le lehet vonni általános konzekvenciákat, ezáltal hiszen meg lehet ismerni a másik attitűdjét). Őszintén szólva az, hogy „Itt az idő” elég volt ahhoz, hogy a Fidesz győzzön a kampány során meglepően hatott rám. Persze az MSZP veresége vitathatatlan volt és előre lehetett fogadni rá de őszintén meglepett, hogy ennyire evidens volt az, hogy a Fidesz fog győzni csináljon bármit is. És a Fidesz nem csinált bármit, hanem egyszerűen semmit sem csinált legfeljebb homályos utalásokat tett.

Tehát az MSZP veresége evidenssé vált bár a mértéke nem volt megjósolható. Hiszen az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után sem volt akkora társadalmi nyomás a párton, hogy önkritikát gyakorolva feloszlassa önmagát. Úgy tűnik a társadalom jelentős része passzívan viszonyul a hatalmi cinizmushoz, egyfelől mert érdektelen az ország ügyeit illetően illetve nem hiszi, hogy érdemben tudná azt befolyásolni, másfelől úgy véli és gondolja, hogy ez a mentalitás, még ha nem is helyes, akkor is magától értetődően természetes, hiszen „én is így csinálnám”. Ez visszaköszön a az egykori kormánypártok viselkedésében is hiszen az önfeloszlatás helyett jogszabályok mögé bújtak és paragrafusokkal takaróztak. Harmadrészt a húsz év során először itt bizonyosodott meg az vegytisztán, hogy a politikusokat csak közvetve lehet felelősségre vonni a választások idején – le lehet váltani, még rosszabb esetben büntetőeljárás is indul ellenük, de ez a kivétel. Általánosságban a pártok fedezik egymást és emiatt rengeteg ügy marad felderítetlen.

A Jobbik a bizonysága annak, hogy a meg nem oldott problémák visszaköszönnek és ráadásul tovább nőnek. Nem volt elég, hogy egyes kérdéseket nem oldottak meg eddig sem – lásd a cigány magyar belharc fokozódását – immáron nem is radikális, hanem szélsőséges módon köszön mindez vissza. Persze a Jobbik is tanul. A kuruc.info és a Jobbik összefűződésére nincs konkrét bizonyíték, de ez csak egy titkos összekacsintás eredménye. Ha a nagyoknak szabad, akkor nekünk is, nemde? Ugyanilyen jelzésértékű Vona Gábor mesterkedése az alakuló ülésen. A mentelmi jog mögé bújva átjártam az eszeteken: nem is a mellény a fontos, hanem a mentalitás. Amely jogszabály nem tetszik, azt kerüld meg és nyugodtan hivatkozz arra, hogy az egyébként sem alkotmányos (mely alkotmányban egyébként nem hiszel).

Az LMP pedig a kakukktojás, hiszen olyan problémák kezelését ígéri melyek a társadalom jelentős százalékát, zömét nem érdekli. Úgy tűnik a párt olyan átalakuláson esett át mint a Fidesz gyerekkorában. Akkor ő liberálisból nemzetivé alakult, most pedig a liberálisok zölddé váltak. Emiatt kerülhetett be, ugyanis az új kampányarcok és a némiképp megváltoztatott propaganda elég volt a régi szavazóknak és jó pár kiábrándultnak, hogy higgyen bennük. Ugyanakkor a standoknál ugyanolyan brigádok osztogatták a kampányanyagot most, mint anno az SZDSZ-nél.

Ismét utalni szeretnék arra, hogy ez a rendszer nemcsak megengedi hanem egyenesen ezt a fajta politizálást jutalmazza azáltal, hogy csak ezen pártok bejutását garantálja a Parlamentbe. Tehát itt nincs jó és rossz a klasszikus értelemben, hiszen a rendszer alapjai elhibázottak és ennél fogva csak egy új rendszer hozhatna megváltást. Azonban egy új rendszerhez a választók akaratának elsöprő többsége lenne szükséges: de erre már a szocializáció miatt sincs meg az esély. Ebben növünk fel, ez vesz körül bennünket, ez formálja életünket. Elfogadjuk, megengedjük, részesévé válunk. És bár most a Fidesznek megvan a lehetősége arra, hogy átformálja az alkotmányt (vagy mégsem? erről a későbbiekben lesz szó), valószínű mégse fogja megtenni. Az, hogy 200-an vagy 386-an ülnek a Parlamentben gyakorlatilag lényegtelen (ami lényeges az például az, hogy az ellenzéknek nincs szerepe a kormányzásban, csak elvben). Ami azonban a rendszer lényegét illeti az érintetlen marad, hiszen ez a jelenlegi pártok érdekét szolgálja: kivétellel talán a Jobbik szolgál de az ő alternatívájuk cseppet se vonzóbb mint a mostani. Tehát a választások után cseberből vederbe jutottunk, márpedig ez az igazi nagy zakó a demokráciának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pol-ar.blog.hu/api/trackback/id/tr282010398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása